Portal @lfa  - Udruga za kreativni razvoj Web povezuje ljude Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
     
Državni prvaci: 1958., 1968., 1982., 1985., 1987., 1990., 1991., 1992., 1993., 1994., 1996., 1998.,  2003., 2005. i 2006.
 
Home
O nama Povijest kluba
Sportaši Natjecanja Arhiva Galerija Kontakt
Korisni linkovi
Hrvatski olimpijski odbor Hrvatski kajakaški savez

 

 

@
Povijest kluba

S ponosom ističemo da su izvanredni sportski uspjesi kajakaša i kanuista proteklih gotovo 60 godina pronijeli glas, ime i ugled našega grada doslovno širom svijeta.

A sve je počelo prije gotovo 60 godina na našoj lijepoj Dravi. Tadašnji mladići, radnici DIP-a Belišće Zoran Mavričić, Antun Truhar i Antun Ruljančić započeli su s organiziranim bavljenjem kajakaštvom. Uz sportski, bio je to i prvi organizirani oblik djelovanja tehničke kulture na području Valpovštine, a društvo se zvalo Brodarski klub Narodne tehnike Belišće. Iz te materijalne osnove iznikao je sportski velikan - Kajak klub Belišće.

Oko poznatog belišćanskog sportskog radnika Milana Stakića okupili su se entuzijasti koji su sačinjavali i prvi upravni odbor kluba pa sa zadovoljstvom ističemo i njihova imena. Dakle uz Milana Stakića kao predsjednika prvu upravu kluba sačinjavali su Zvonko Takač - tajnik, Dragan Ratković - blagajnik, Đuro Krimer - ekonom te članovi Slavko Lipnicki, Slavko Flajc, Ladislav Šrepfler, Dragan Križan, Branko Milešević, Nikola Čujić i Zdravko Takač. U tom razdoblju stvaranja kluba entuzijazam i pomoć DIP-a Belišće jedino je na čega su se sve brojniji članovi mogli osloniti. Sami su izrađivali čamce, vesla i svu drugu potrebnu opremu, što početnoj fazi razvoja kajakaškog sporta daje posebnu, neobično dragocjenu dimenziju istinske zaljubljenosti u sport, aktivnost toliko neophodnu mladim ljudima i onda i danas.

Vrlo brzo, već 1951. i 1952. godine započinju prva međuklubska natjecanja kajakaša Borova, Belišća i Apatina. Uključivanja u rad Kajak kluba Franje Kaptalana, još jednog izuzetnog sportskog entuzijaste već 1954. godine Belišćani postaju republički prvaci u ekipnoj konkurenciji na prvenstvu Hrvatske što je održano u Osijeku. Godine 1956. na državnom prvenstvu u Borovu naši kajakaši osvajaju i prve pojedinačne titule. Prvu titulu državnih prvaka u konkurenciji juniora u Belišće su donijeli Vlado Kržan, Drago Šuštar, Đuro Kavicki i Ladislav Hosi. Od tada kajakaši izuzetno brzo napreduju i prvu titulu ekipnog prvaka države osvajaju 1958. godine.

Presudan utjecaj u tom prvom velikom uspjehu imao je masovan nastup u novom vidu, novoj kategoriji ovog sporta - kanuistici. Belišćani su uz pomoć Josipa Mlakara, konstruktora kanua, ustvari bili pioniri kanuistike u ondašnjoj državi, a upravo u tom dijelu sportskih aktivnosti kasnije su i postignuti fantastični rezultati. Od tada niti na jednom državnom prvenstvu kajakaši i kanuisti Belišća nisu bili plasirani ispod četvrtog mjesta.

Godine 1961. klub mijenja ime koje nosi i danas - Kajak klub Belišće. Već 1963.godine dali smo i prve članove državne reprezentacije kada su na međunarodnoj regati u Pragu nastupili kanuisti Ladislav Hosi i Antun Mijatović, a iste godine na europskom i svjetskom prvenstvu održanom u Jajcu nastupili su također kanuisti Zvonko Jurkić i Ivica Dakić.

Ekipni uspjesi naših kajakaša i kanuista redaju se iz godine u godinu i nemoguće ih je sve nabrojati. Zbog toga ističemo osvajanje naslova državnih prvaka u ekipnoj konkurenciji i to 1958. godine, 1968. g., 1982.g., 1985., i 1987.g., 1990.g., 1991.g., 92., 93., 94., 96., 98., 2003., 2005. i 2006. godine.

Vrlo značajnu ulogu kroz cijeli razvojni period kluba imala je i izgradnja čamaca u vlastitoj režiji. Već osnivači kluba i prvi natjecatelji izrađivali su takozvane školske kajake prema konstrukciji i uputama poznatog majstora Zlatoja Tomina. Zanimljivo je da su naši članovi u tom početnom razdoblju bili i majstori za proizvodnju i majstori natjecatelji. Konstrukcija i funkcionalnost takmičarskih kajaka i kanua stalno su bili u središtu pažnje brojnih članova kluba. Sredinom 50-ih godina pojedinci se već specijaliziraju u izradi, za ono vrijeme vrlo kvalitetnih sportskih čamaca. Pravi procvat izrade čamaca u Belišću započeo je 1969.g. kada je radionica već imala uvjete za proizvodnju čamaca od prešanog furnira i za potrebe našeg kluba i potrebe drugih klubova u zemlji. U to vrijeme glavni majstori za izradu kajaka i kanua bili su Josip Kalivoda, Andrija Jakopićek i Slavko Krznarić.

Posebno, najsjajnije poglavlje povijesti kajaka kluba Belišće sigurno je vrhunski sport. Naravno, bez čvrstih i širokih temelja koje su stvorili brojni entuzijasti, zaljubljenici u Dravu i kajakaštvo ne bi bilo ni vrhunskih sportskih rezultata. To se jednostavno moralo dogoditi jer su brojne generacije naših članova i na sportskom i organizacijskom planu stvorile sve uvjete za vrhunske sportske dosege. Ekipni klupski rezultati, a posebno međunarodni uspjesi naše legende Matije Ljubeka svrstavaju Kajak klub među najuspješnije i najtrofejnije klubove u Hrvatskoj. Dosad su belišćanski kajakaši i kanuisti osvojili ukupno 25 olimpijskih, svjetskih i europskih medalja.

Prvi veliki međunarodni uspjeh ostvario je naš Matija Ljubek, sada već prava sportska legenda i najuspješniji sportaš u povijesti naše zemlje. Bilo je to osvajanje brončane medalje na svjetskom prvenstvu 1975.g. u Beogradu. Već iduće godine na olimpijskim igrama u Montrealu Matija osvaja zlatnu medalju na 1.000 m i brončanu na 500 m u kanuu jednokleku. Na svjetskom prvenstvu 1978.g. zlatni je na 100 m i brončani na 10.000 m. Srebrnu medalju osvaja 1981.g. na svjetskom prvenstvu u Notinghamu. Od 1982.g. nastupa u kanuu dvokleku s Mirkom Nišovićem i na svjetskom prvenstvu osvaja zlato na 500 m i srebro na 1.000 m. Iduće godine u Tampereu u Finskoj zlato na 1.000 m i broncu na 500 m. Na olimpijskim igrama u Los Angelesu novo zlato na 1.000 m i srebro na 500 m. Godine 1985. Matija Ljubek na svjetskom prvenstvu u Mechelenu u Belgiji osvaja zlato na 10.000 m i broncu na 1.000 m.

Član našeg kluba 1978. g. bio je i Milan Janić, koji je na svjetskom prvenstvu osvojio zlatnu medalju na 10.000 m i srebro na 1.000 m.

Niz sjajnih svjetskih rezultata nastavio je Ivan Šabjan osvajanjem brončane medalje u kanuu jednokleku na 100 m i srebrne na 10.000 m na svjetskom prvenstvu u Mentrealu 1986.g. Na svjetskom prvenstvu u Duisburghu 1987. g. Šabjan osvaja zlatnu medalju u kanuu jednokleku na 10.000 m.

Za nastavak sjajnog niza najvažnijih svjetskih odličja pobrinuli su se naši mladići Dražen Funtak i Emanuel Horvatiček. Funtak je osvajač brončane medalje na svjetskom juniorskom prvenstvu 1993. g. u Cl na 500 m, a Horvatiček sa Nikicom Ljubekom srebrne medalje 1997. g. na juniorskom svjetskom prvenstvu u C2 na 1.000 m.

Uz ova najsjajnija odličja ovi i svi drugi reprezentativci Kajak kluba Belišće osvajali su na desetke medalja i postizali vrhunske rezultate na brojnim međunarodnim regatama i među državnim sportskim susretima.

I ovom prilikom posebno moramo istaknuti aktivnosti kluba u vrijeme agresije na našu domovinu, odnosno domovinskog rata. Kajakaši su na različite načine od prvog dana bili uključeni u obranu domovine, a naše klupske prostorije bile su na samoj prvoj crti bojišnice i od prvog do zadnjeg dana obrane domovine klub je bio sklonište i baza braniteljima - pripadnicima hrvatske Policije, Zbora narodne garde i hrvatske vojske. Zbog ratnih djelovanja objekti kluba bili su gotovo sasvim uništeni. Velikim zalaganjem članova uprave kluba i uz pomoć Belišća d.d. i Gradskog poglavarstva u klupskim prostorijama obavljeni su najnužniji sanacijski zahvati i klub je osposobljen za prikladan rad svih uzrasta takmičara. Potrebno nam je još dosta toga učiniti na uređenju kluba i nadamo se da ćemo uspjeti unatoč teškoj ekonomskoj situaciji.

Iako kajakaši i kanuisti zbog rata čak 7 godina nisu mogli na svoju Dravu, rad i aktivnosti u klubu nisu prestajale ni trenutka. Uz veliko odricanje članova kluba, ratne i poratne godine sportski smo preživljavali na Karašici, na okolnim bajerima i barama, a preostale čamce i opremu čuvali po privatnim dvorištima i kućama. I u takvim izuzetno teškim uvjetima naši mladići i djevojke osvojili su ekipne naslove državnih prvaka 1991.g., 1992., 1993.g., 1994., 1996., i 1998.g. Nije zapostavljen ni vrhunski sport, jer su upravo u tom razdoblju Dražen Funtak i Emanuel Horvatiček osvajali medalje na svjetskim prvenstvima, a naši članovi Ivan Kovačević, Dario Terner, Alen Abramić, Zoran Papić i Zdenko Šabjan nastupali za reprezentaciju Hrvatske na brojnim međunarodnim natjecanjima.

Sportski i društveni život belišćanskih kajakaša i kanuista u proteklih gotovo 60 godina izuzetno je bogat i raznovrstan, a za detaljniji opis ne bi bila dovoljna niti podeblja knjiga. Ovom prilikom pokušali smo naznačiti i istaknuti po našoj ocjeni najvažnije događaje i dosege brojnih generacija naših članova. Nemoguće je sve ih pobrojati i istaknuti, doslovce svaki član Kajak kluba dao je svoj udio u stvaranju i rezultata i tradicije, a pojedince koje ovom prigodom spominjemo ističemo kao primjere među mnogima koji su prošli ovim našim klubom. Sadašnje generacije kajakaša i kanuista zahvalne su svima onima koji su doprinijeli rastu i razvoju ovog sportskog društva, a uz osnivače, vrhunske sportaše, uspješne članove uprave i aktivne članove kluba treba svakako istaknuti trenere i stručno pedagoške radnike koji su također dali ogroman doprinos napretku kuba. Svakako treba spomenuti imena: Franjo Kaptalan, Andrija Holjevac, Vlado Mesić, Antun Mijatović, Ivan Grginac, Ladislav Hosi, Vitomir Toplek, Ivan Matejak, Franjo Šmit, Mirko Lacković, Matajs Flajc, Stjepan Krznarić, Dario Berak, Ivica Sopek, Zdenko Šikić, Davor Popović, Zdenko Šabjan, Krešimir Svalina i Emanuel Horvatiček.

U ovoj svečanoj prilici spomenuo bih još samo imena svih dosadašnjih predsjednika i tajnika Kajak kluba Belišće. Predsjednici su bili: Viktor Vančina, Antun Truhar, Milan Stakić, Franjo Kaptalan, Franjo Berečić, Marijan Purgarić, Zoran Mavričić, Mile Orešković, Bogdan Suđuković, Dragutin Fekete, Stjepan Savić, Mirko Vuković, Zvonimir Dezoti, Luka Zubčić, Ljubomir Lalić, Stjepan Krznarić, Matija Ljubek i Stjepan Kiš.
Tajnici: Josip Ausman, Zvonko Takač, Franjo Kaptalan, Antun Mužević, Stjepan Čvagić, Mato Jerkić, Zdenko Matičić i Damir Bluha.

Dragi kajakaši poželimo u ovom svečanom trenutku, a i obećajmo i sebi i bivšim i budućim sportašima da će belišćanski Kajak klub i nadalje biti jedan od najuspješnijih i najtrofejnijih sportskih klubova u našoj domovini. Siguran sam da dijelim i vaše mišljenje u želji da se i naši novi ekipni i pojedinačni sportski uspjesi iskazuju u naslovima državnih prvaka i u sjaju zlatnih, srebrnih i brončanih medalja koje će naši članovi osvajati na budućim međunarodnim regatama, svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama.

 
powered by Belkatalog CMS - J. K. "Gašo"